Najlepsza pizza w Warszawie

Gdzie na pizzę w Warszawie

Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi pizzy? No dobra, sama znam taki przypadek – mój dziadek kiedyś na delegacji służbowej za granicą codziennie jadł pizzę i od tego czasu dosłownie nie może na nią patrzeć. Ale to jeden z nielicznych wyjątków, bo pizza to chyba najpopularniejsze danie na świecie.

Chociaż ojczyzną pizzy są Włochy, to Amerykanie pochłaniają średnio 350 kawałków pizzy na sekundę. A wszystko dzięki włoskim imigrantom, którzy rozpropagowali mączny placek poza granicami kraju.

Tradycyjna włoska pizza to pizza neapolitańska i na takiej właśnie skupię się w rankingu najlepszych pizzerii w Warszawie.

Pizza neapolitańska – czym się charakteryzuje

Co wyróżnia ten rodzaj pizzy poza tym, że pochodzi z Neapolu i został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO?

Jego cechy są ściśle uregulowane przez Associazione Verace Pizza Napoletana, założone w 1984 roku przez prawdziwych miłośników i znawców pizzy neapolitańskiej. Aby uzyskać certyfikat tej organizacji trzeba spełnić m.in. takie wymogi:

  • pizza neapolitańska to od początku do końca wyrób rzemieślniczy, powstały dzięki pracy ludzkich rąk (a konkretnie – rąk pizzaiolo)
  • jednym z najważniejszych elementów są oryginalne, świeże składniki z Kampanii – sos pomidorowy z pomidorów San Marzano bądź Pomodorino Vesuviano i Mozzarella di Bufala. Oryginalna pizza neapolitańska to właśnie prostota i mało składników, ale za to najwyższej jakości – dlatego w dobrych pizzeriach zawsze warto zamówić margheritę czy marinarę.
  • pizza neapolitańska na środku jest ultra cienka i mokra, a brzegi są napowietrzone
  • ciasto powinno wyrastać między 8 a 24 godziny
  • temperatura pieczenia jest b. wysoka – optymalna to 485 stopni, a czas pieczenia z kolej krótki – między 60 a 90 sekund

Pełną listę wymogów znajdziecie tutaj: https://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%202008%20UK.pdf (czy tylko ja mam takie dziwne lektury do poduszki? 🙂

I z tego, co sprawdziłam, certyfikowaną pizzę neapolitańską w Polsce robi 5 restauracji: Forni Rossi w Poznaniu (dwa lokale), Zielona Górka w Pabianicach, Nolio w Krakowie oraz La Fontana w Tychach. Brakuje tu zarówno Wrocławia, jak i Warszawy, które jednak moim nieprofesjonalny zdaniem, wybitną pizzą neapolitańską się mogą w kilku miejscach pochwalić.

Dziś skupię się na naszej stolicy i odpowiem na to fundamentalne dla wszystkich pytanie:

Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Warszawie?

Dziurka od klucza

Adres: Fort Służew 1b

Fb

Dziurka od Klucza Warszawa

Nie będę ukrywała – to lider tego zestawienia. Właściciele dwóch innych, udanych konceptów – La Sireny i Arigator Ramen Shop – stworzyli w Forcie Służew miejsce bliskie ideału.

Pizza w Dziurce rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. To na pewno zasługa umiejętności doświadczonego pizzaiolo Tymoteusza Dziedzica oraz najwyższej jakości składników. Ciasto przygotowywane jest w stylu canotto – to odmiana pizzy neaplitańskiej ze szczególnie napowietrzonymi brzegami (moja ulubiona).

W Dziurce zjecie też przepyszne makarony (spróbujcie tych czarnych), a przyjemne otoczenie zrewitalizowanego Fortu sprawia, że z lokalu po prostu nie chce się wychodzić.

Dziurka od Klucza Warszawa

Dwa Osiem

Adres: bulwar B. Grzymały-Siedleckiego

Fb

Dwa Osiem Warszawa

Czy pizza z kontenera z muzyką elektroniczną nad Wisłą może pretendować do miana najlepszej w mieście? W przypadku Dwa Osiem – jak najbardziej! Z miejsca polubiłam Dwa Osiem za nadwiślański luz i bezpretensjonalność, a ich pizza tylko potwierdziła pierwsze wrażenia.

Karta jest krótka – 9 pizz, wśród nich Cosacca z pomidorkami piennolo i parmezanem kozim, na którą się decyduję. O mamo, jakie to jest pyszne! Ciasto jest lejące, ale nieprzesadnie, dzięki czemu pizzę łatwiej się je w tych streetfoodowych warunkach, a sos pomidorowy gęsty i bardzo dobry, podobnie jak pozostałe składniki.

Po pizzy możecie domówić kawę albo iść po piwo do lokalu obok.

Mąka i Woda

Adres: ul. Chmielna 13a

Fb

Mąka i Woda

Ten dobrze znany lokal z Chmielnej (7 lat na rynku) wciąż serwuje moim zdaniem jedną z najlepszych pizz w Warszawie. W przeciwieństwie do Dziurki od Klucza, tutaj sos idzie bardziej w stronę kwaśnego, co akurat w przypadku ich placka mi pasuje.

W Mące używają certyfikowanych składników – m.in. mąki Caputo, pomidorów San Marzano DOP, czy mozzarelli di bufala Di Campania DOP, a ciasto wyrabiane jest w tradycyjnym, neapolitańskim stylu.

Do Mąki lubię też wpaść na makaron z przyjaciółką czy wieczorną randkę – to miejsce odpowiednio reprezentacyjne na każde standardy 🙂

Ciao a Tutti

Adres: ul. Niepodległości 217, ul. Dąbrowskiego 27, ul. Zygmunta Hübnera 2

Fb

Ciao a Tutti

Jeżeli burgery we Wrocławiu zaczęły się od Pasibusa (chociaż niektórzy powiedzą pewnie, że zamkniętego już Sztrass Burgera), to pizza neapolitańska w Warszawie swoje początki zawdzięcza Ciao a Tutti.

Aktualnie to już trzy lokale serwujące wciąż trzymającą bardzo wysoki poziom pizzę w stylu neapolitańskim, z ciastem dojrzewającym 24 godziny. Ciao a Tutti kojarzy mi się przede wszystkim z dużym wyborem pizz, wieczną kolejką (przynajmniej przy lokalu na Dąbrowskiego) i bardzo równym poziomem. Super sprawdza się też na dowóz, co przetestowałam np. w czasie pandemii. Jakie czasy, takie testy!

***

Powyższe pizzerie to moi absolutni faworyci, ale mam też kilka kandydatów aspirujących, tudzież w stylu nieco odbiegającym od konwencji starszych panów z Associazione Verace Pizza Napoletana 🙂

Oto oni:

Nonna

Adres: ul. Oboźna 11

Fb

Pizzeria Nonna

Nowinka na gastronomicznej mapie stolicy (działa od 2020 roku), ale już niezwykle popularna! (= nastawcie się na kolejki, bo nie ma rezerwacji) Być może to kwestia lokalizacji (okolice Starego Miasta), polecenia internetowych celebrytów (np. Jess Mercedes), a może po prostu ich naprawdę solidnych placków.

Sama pizza nie powaliła mnie aż tak z uwagi na nieco zbyt przypalone i opadnięte brzegi, ale składnikom, samemu ciastu czy poziomowi obsługi, ciężko coś zarzucić. Nonnę na pewno jeszcze nie raz odwiedzę, bo pizza ma potencjał – nic zresztą dziwnego, skoro pracuje tam dawny pizzaiolo z Dwa Osiem 😉

przyjemność

Adres: ul. Marszałkowska 68/70

Fb

Słyszeliście o pizzy w stylu kalifornijskim? Taką serwują w warszawskiej i poznańskiej przyjemności i oznacza to mniej więcej włoski punkt wyjścia (pomidory San Marzano DOP i mozzarella fior di latte), a kalifornijski luz w dodatkach.

Zjecie tutaj sezonowo np. pizzę z duszkami, nachosami, w stylu mac’n’cheese czy kilka stałych, wegańskich opcji. Jestem przekonana, że mieszkańcy Neapolu dostaliby zawału na sam dźwięk tych kompozycji, ale ja w przypadku pizzy jestem liberałem!

Ciężko zresztą nie poczuć chillowego klimatu w przyjemności, gdzie do pizzy wypijecie przepyszne spritze, a w tygodniu możecie skoczyć na lunch z pizzą, aranchini (kulki ryżowe – włoska przekąska) i kawą bądź herbatą.

W Orbicie Słońca

Adres: ul. Marszałkowska 45/49

Fb

W Orbicie Słońca

Kolejne miejsce, które cenię przede wszystkim za jego charakter i drinki, a troszkę mniej za jedzenie. W Orbicie zjecie placki smaczne, ale nie w czysto neapolitańskim stylu (można powiedzieć, że do niego pretendują), napijecie się przepysznych koktajli i potańczycie!

Warto też śledzić ich sociale z uwagi na atrakcyjne promki – aktualnie np. w weekendy od 12 do 16 do każdej pizzy bąbelki gratis. Cheers!

W Orbicie Słońca

***

Powyższa lista na pewno będzie na bieżąco aktualizowana – w końcu dobrej pizzy nigdy dość, a warszawska gastronomia pod tym kątem mocno się rozwija. Dajcie znać, jakie są Wasze typy i gdzie powinnam zjeść w najbliższym czasie!

Możecie też śledzić moje kulinarne poczynania na Instagramie, do czego zachęcam <3

Wyświetl ten post na Instagramie.

Najlepsze burgery w Warszawie? 🍔 Dla mnie definitywnie BYDŁO I POWIDŁO, czyli restauracja, w której najwyższej jakości wołowina Hereford gra pierwsze skrzypce! 🥩 Jakość czuć przy każdym gryzie – i to także w dostawie, bo to tak ostatnio jadłam burgera BACON BBQ + frytki. Szczerze to byłam w lekkim szoku, jak estetycznie wszystko zostało dowiezione – właściwie tak, jakbym jadła na miejscu. No i frytki były takie w punkt chrupiące 🍟, co w dostawie zdarza się rzadko… Do tego równie chrupiący bekonik 🥓, świeże warzywa 🥗, ser 🧀 i domowy sos BBQ 😍 Całość 33 zł, co jak na taką jakość mięsa jest ceną adekwatną. I super propozycją na sobotni obiad czy kolację, kiedy jakoś mniej szkoda jest wydać trochę więcej 😉

Post udostępniony przez Karolina Kołodziejczyk (@karkapisarka)


Posts created 124

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
karkapisarkaAlbert Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Albert
Gość
Albert

Hej super opinia milo się czyta :). Chciałbym tylko dodadać że do cossaci idą pomidorki piennolo jedna z dwóch odmian używanych do oryginalnej pizzy neapolitańskiej. Nazywanie ich koktajlowymi jest dosyć nieprecyzyjne. Ciao

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Leć do góry